Hur börjar man

Tryck ned och släpp upp den fjädrande ändan av klickern, så att du hör ett dubbelklick. Ge en godbit, den ska vara så liten att du kan ge 15-20 bitar utan att hunden blir mätt. Till en Papillon en fjärdedel av din lillfingernagel, till en Grand danois som din tumme. Det är lättast att lära in klickern med godbitar. Använd det bästa när du lär in ljudet, t ex små bitar av grillad kyckling, korv, pannkaka eller hemlagat levergodis. Torrfoderkulor är inte tillräckligt aptitliga!

Exempel på andra positiva förstärkningar:

Mat/godis: korv, torkad lever, blodpudding, torkat hjärta, ost, russin, överblivet kött i bitar, brödkrutonger, kokt pasta i småbitar, mm 
Så små bitar man kan ge. Det bästa vid inlärning av klickern, när hunden lärt sig vad klickern betyder kan man också använda deras mat och varva med. Bra förstärkning vid inlärning och precisionsträning, ger en lugn inlärningssituation.

Jakt: tennisboll, fotboll, kong, frisbee, pinne, hare mm
stressande förstärkning, bra vid hastighetsträning för att få önskad fart och intensitet.

Kamp: trasa, bitring, cykelslang, koppel, mm
stressande förstärkning, bra vid hastighetsträning för att få önskad fart och intensitet.

Lek: med andra hundar, människor, matte/husse mm.
stressande förstärkning, bra vid hastighetsträning för att få önskad fart och intensitet.

Aktiviteter: Apportering, gå ut/gå in hemma/bilen, äta maten, fotgående, simma, spår, sök, jaktträning, vallning, mm
när en övning är färdig och hunden älskar den övningen kan man använda den som förstärkning, eller att få gå ut eller in att få äta osv.

Kel: massage, klapp, kliande, krafsande, smekning
beroende på om det utförs lugnt och mjukt, eller peppande och hetsigt, blir känslan för hunden, en del ger lugn och avslappning en del har peppande inverkan.

Lär hunden vad klicket betyder genom att klicka och ge godbit fyra-fem gånger på olika ställen (så att hunden inte får för sig att detta bara gäller på en plats).

Du kan använda andra signaler än en klicker som betingad förstärkare, t ex visselpipa, stämpipa (som man använder för att stämma gitarr, fiol, cello), pipleksak mm. Ta en kort och hörbar signal.

Klicka sedan och håll inne godbiten, om hunden reagerar och tittar aktivt efter godbiten vet du att signalen blivit en betingad förstärkare. Nu kan du grundlägga ett beteende - vi kallar detta "shaping".

Välj ett beteende som hunden gör spontant och som inte har någon betydelse för dig hur det blir. Du håller ju också på och lär dig. Du måste ju också träna på din timing av klickern.

Klicka just när hunden gör det du önskar, inte efteråt. Timingen av klicket är avgörande. Hunden kommer troligen att avbryta beteendet när han hör klicket - det är helt OK. Klicket avslutar beteendet. Sedan får hunden godbiten, - där är "timingen" oviktig.

Upprepa inte klicket. Om hunden gör något extra bra, och du vill belöna extra, klicka bara en gång, men ge en "jackpot" efter klicket i form av en handfull godis och mycket beröm, lek och kel.

Träna i korta pass. Se till att hunden lyckas under träningen och att träningen är rolig.

Vänta dej inte det färdiga, perfekta beteendet direkt. Klicka och belöna små steg i rätt riktning. Öka kraven stegvis. Om hunden slutar visa beteendet gå tillbaka i träningen och belöna i ett tidigare skede.

När hunden lärt sig att utföra något för klicket kommer den att göra detta spontant, för att försöka få dej att klicka. Nu är det dags att lägga in den retning som ska utlösa beteendet, som t ex ett ord ("kommando") eller ett handtecken. Klicka nu bara när beteendet visas i samband med den retning du valt ( Säg "ligg" - hunden ligger - klick!). Omvänt - nonchalera hunden för beteendet när det inte föregåtts av retningen. (Klicka inte när hunden lägger sig spontant).

Ha kul !.

Klickerträning är ett fantastiskt sätt för dig att kommunicera med din hund. Hunden kommer att försöka få dig att klicka, du kan tala om vad du tycker om att den gör.

Copyright Marie Fogelquist ©

Källor:

Pryor Karen (1996), HUND & DELFIN, Hundens Förlag, Örebro, ISBN 91-973079-0-4

Pryor Karen (1985), DON´T SHOOT THE DOG, Bantam Books, New York, ISBN 0-553-25388-3

Pryor Karen (1994), LADS BEFORE THE WIND, Sunshine Books, Washington, ISBN 0-9624017-3-0

Hallgren Anders (1990) SHAPING, Jycke Tryck AB, Vagnhärad, ISBN 91-970697-9-5