Targeting

När man lär hunden ett target så lär man hunden att nudda ett föremål med nosen, följa det eller gå till det. Man kan också lära hunden att den ska sätta en av framtassarna på ett target och det finns fler sätt.

Targeting är mycket användbart för att lära hunden olika beteenden. Många target tränar man sedan successivt bort så de finns inte kvar när hunden kan beteendet. Laserpennan (ungefär som en ficklampa, men med ett skarp röd punkt) är ett exempel på target som man inte tar bort, den blir kvar som ett hjälpmedel (man använder sig av den röda punkten) för att tala om vilket föremål  man vill att servicehunden ska hämta, vilken dörr/låda den ska öppna/stänga. 

Targeting är ett sätt att få djur att snabbt göra beteendet. Ett target är en hjälp/styrning för att få hunden att göra det beteende vi vill att den ska göra.

Ungefär som när vi lockar med en godbit framför nosen, hunden kommer snabbt i rätt beteende men är de första gångerna inte medveten om vad den gör. Men den lär sig genom träning och att vi minskar på hjälpen dvs successivt tar bort hjälpen.

Klicka NÄR hunden gör beteendet, och ge sedan hunden en godbiten eller någon annan belöning.

Tänk på att detta är tips på hur man kan använda targeting. Man kan också få fram samma beteenden genom att klicka och förstärka varje liten rörelse i rätt riktning, locka med godis eller hitta situationer där beteendet finns. Se denna artikel som råd till träning, men fungerar det inte för dig och din hund, avbryt, tänk och prova något annat för att få fram beteendet.

Man brukar säga att det finns lika många sätt att få hunden (djuret) att göra ett beteende som det finns tränare att tänka ut det. Som man brukar säga det finns många vägar till Rom.....

Jag brukar ibland använda en pekpenna (en penna som är utdragbar, som en radioantenn) som target men man kan använda en vanlig pinne eller andra föremål. På spetsen brukar jag sätta på lite eltejp (svart) så att den blir tydlig för hunden. Andra gånger kan jag använda t ex en post-it lapp, ett plastlock, en boll, den röda punkten från en laserpenna mm.

Den stora nytta jag har av att lära in olika target, är att jag som tränare kan använda mig av det i träning av många olika beteenden, till exempel.

 • Stänga dörrar och lådor.
 • Klättra upp på Agility-hinder de inte kan.
 • Skicka hunden framåt till en punkt ex rutan i lydnad.
 • Skicka hunden framåt över flera hinder både i raksträcka och kombination i Agility.
 • Få hunden att gå bredvid mig både på vänster och höger sida i Lydnadstävling, Musical freestyle (dansa med hunden till musik), Agility, Utställning.
 • Kryp i Lydnaden.
 • Target med tass på plastlock kan lära hunden var den ska sätta tassen på kontaktfälten (eller var på marken) på balanshindren i Agility.
 • Trycka på knappar med tass eller nos.
 • Apportera det föremål man lyser på med laserpennan.
 • Öppna eller stänga den dörr/låda man lyser på med laserpennan.
 • Olika rörelser i Musical freestyle.

Användningen av target begränsas bara av min fantasi.

Hur lär vi då hunden att nudda, följa eller gå till target?

Vid all inlärning ser jag till att ha en så lugn miljö för hunden som möjligt, t.ex.  i vardagsrummet eller något annat rum inomhus.

Inlärningen av target är en bra övning för att få hunden att lära sig pröva, bli operant (påverkar omgivningen), men då vi sedan använder target hjälper/styr vi hunden till det beteende vi vill att den ska göra.

Inlärning av att nudda och följa spetsen på en pekpenna:

När hunden ska lära sig att nudda pekpennan med nosen håller du pennans spets nära hundens nos (ca 2 cm första gången), många hundar är nyfikna så de nosar på spetsen på en gång. Var beredd med klickern! Klicka då hunden nuddar spetsen med nosen, ge sedan hunden en godbit. Ta bort och göm pennan bakom din ryggen eller längs med ditt ben efter klicket. Håll fram pennan igen, hunden nuddar, klicka och ge godbiten.
Upprepa några gånger till. Ta en kort paus (ca 30 sekunder – 1 minut).
Efter pausen börja med att hålla fram pekpennan lika nära hundens nos som där du slutade övningen innan pausen. Nästa gång provar du att hålla den ovanför, under, på andra sidan om hundens nos, också längre ifrån nosen i alla riktningar.
Upprepa tills du känner att hunden har förstått, det märker du när hunden nuddar spetsen varje gång du presenterar den. Tänk på att ta pauser!
När hunden nuddar spetsen varje gång du sätter fram den åt hunden, kan du lägga till det ord du vill använda för att få hunden att göra beteendet då du vill.

Nu kan det vara dags att lära hunden att lyssna på ordet. För att lära in ordet kan Du göra så här:
Säg ordet du vill använda (nudda, putta, touch, ordet i sig har ingen betydelse för hunden), håll fram pennan, NÄR hunden nuddar spetsen, klicka och ge godbiten.
Håll fram pennan och säg ordet, hunden nuddar, klicka och ge godbiten.
Upprepa några gånger till. OBS Tänk på pauser!
Håll nu fram pennan utan att säga ordet, hunden kommer troligen att nudda vid spetsen, ta då bort pennan. OBS inget klick och godbit.
Håll fram pennan och säg ordet, hunden nuddar, klicka och ge godbiten.Variera med att säga ordet och hålla fram pennan ibland, med att bara hålla fram pennan utan att säga ordet ibland. Klicka och ge godbit då hunden nuddar spetsen med nosen då du sagt ordet.
Om hunden nuddar när du inte sagt ordet ta bara bort pennan utan att säga något.
Om hunden gör ”rätt” genom att låta bli att nudda då du inte sagt ordet, ska du inte heller klicka. Utan bara då du sagt ordet och hunden nuddar pennans spets.
Håll fram pennan och säg ordet, och flytta på spetsen när hunden är på väg fram mot pennan låt hunden följa pennan en liten bit, klicka och ge en godbit. Successivt ökar du hur långt hunden följer spetsen. Nu börjar du säkert känna att du kan använda pekpennan i din träning.

I ett fotgående (lydnadstävling) kan du med pekpennans spets tala om för hunden exakt vilken position du vill att hunden ska ha från början. Säg ordet du använder för att hunden ska nudda pekpennan, ta ett litet steg framåt, klicka NÄR hunden följer med. Gå fler steg, gör en högersväng, vänstersväng, byt hastighet, långsamt, fort, med halt, helomvändning osv. Jobba med ett kriterium i taget inte flera nya samtidigt.

Ha kul med klickerträning, och blir du någon gång frustrerad och arg när du tränar med klickern så lägg undan den och tänk igenom varför det blev som det blev.

En amerikansk kille skrev på en av diskussionslistorna om klickerträning följande:
- Det är självklart att jag använder bestraffning när det blir fel. Jag tar och rullar ihop en tidning hårt, och slår mig i huvudet och säger. DUM tränare, DUM tränare, DUM tränare.....

Lycka till med träningen!

Marie Fogelquist ©