Råttor gör underbara husdjur, inte bara för att de är extremt kärleksfulla och bildar nära band med sina ägare, utan också för att de är oerhört smarta och tycker om att lära sig. På många sätt är råttor som mänskliga småbarn, eftersom de trivs med förutsägbarhet, och håller dem på ett schema som de kan förutse gör att de känner sig säkra och lätta. När du har upprättat detta förtroendeband med din råtta, kommer han att vara mer mottaglig för att lära sig nytt beteende. När han litar på dig kan du börja roliga saker, utbilda honom att svara på kommandon och göra trick.

Djur i träning bör göras för att arbeta för sin livstid. “Låt dem inte bara sitta i buren och äta så mycket de vill och bli fet,” säger Expert. Belöna önskade åtgärder med mat. För Expert betalas råttor som fungerar mer som extra i vad han kallar “dibbles”, en blandning av torkad frukt, grönsaker och bröd. Gå till en djuraffär och köp en så kallad clicker, en liten handhållen enhet som ger ett knäppljud. Börja med att ge mat och klicka sedan så att råtta förstår orsak och verkan, associerar ljudet med en godbit. Så småningom flyttar du till att klicka först och mata senare och sträcker tiden mellan de två åtgärderna tills råtta inser att ljudet kan fungera som en trigger. Men vänta inte mer än 30 sekunder för att belöna beteende. “Ju snabbare maten kommer, desto bättre klistrar fast”, säger experten.

Börja med ett enkelt mål att få råttan att sitta upp på bakbenen. Mer komplexa företag måste delas upp i komponentuppgifter och belönas i enlighet därmed. Det svåraste tricket är hämtning. Desensibiliserar otrevliga gnagarehjärnor genom att ofta utsätta dem för olika golvytor och nya funktioner i deras omgivningar. Korta träningspass spridda över dagen fungerar bäst. Expert föreslår fem 10-minuters sessioner om dagen.

Råttor är extremt motiverade att arbeta för mat, så mat är en utmärkt lockelse när du försöker lära ditt råtta nytt beteende. Råttor är omnivorer, äter både vegetabiliskt och animaliskt protein, så det finns en mängd olika livsmedel att välja mellan för att locka din råtta att lära sig enkla kommandon. Lilla bitar av pasta eller kokt magert kött, bitar av osaltade popcorn, små bitar av vindruvor, en tunn skivad banan och blåbär är mycket goda saker att prova. Nyckeln är att erbjuda din råtta flera olika typer av godbitar och notera vad han gillar mest. Sedan erbjuder du bara dessa mest favoritmat med högt värde under beteendeträningssessioner.

Råttor har distinkt smak, precis som människor. du behöver bara ta reda på vad din speciella råtta gillar bäst och vad som kommer att motivera honom mest. Generellt sett är det bästa sättet att lära ut ett nytt beteende genom positiv förstärkning – att ge en belöning för att utföra beteendet. När din råtta har behärskat konceptet att utföra nya beteenden i utbyte mot belöningar kan du gå vidare från att lära honom enkla kommandon till att utbilda honom att utföra trick som att hoppa genom en båge, springa upp armen till din axel eller tävla genom en labyrint . Förmågan att lära sig nya tricks som denna visar hur interaktiva råttor kan vara och varför någon råttägare kommer att säga att råttor verkligen är unika, extremt intelligenta husdjur.